Proleće i povrće!
"Hrana treba da bude lek, a lek - hrana." - Hipokrat
VITAMINI I PROTEINI U POVRĆU
Hranljiva vrednost povrća se razlikuje zavisno od tipa, svežine, pripreme i metode kuvanja. Ono je glavni izvor mnogih vitamina, a posebno vitamina C. Neki vitamini iz grupe B se nalaze u povrću, a posebno u zelenom i zrnastom. Šargarepa i tamno zeleno povrće sadrže karotin, koji se u našim telima koristi za stvaranje vitamina A. Povrće takođe, sadrži i gvožđe, kalcijum i magnezijum. Iako povrće sadrži i šećere i skrob, bitno je da naglasim da povrće ne podiže nivo šećera u krvi,niti utiče na povećanje telesne težine.
Zahvaljujući svom sastavu povrće je lako svarljivo, a proteini iz povrća su veoma bitni. Pasulj, grašak i ostale mahunarke prepune su proteina i vrlo hranljive.
HRANLJIVA VREDNOST POVRĆA
Hranljiva vrednost povrća najveća je kada se konzumira sveže. Vitamini se gube stajanjem i izlaganjem sunčevoj svetlosti. Minerali i vitamini B i C su rastvorljivi u vodi, pa se gube kuvanjem u provreloj tečnosti bilo koje vrste. Da bi smo sprečili preterani gubitak vitamina ne treba odsecati koren i vrhove povrća, niti ga treba presecati u toku kuvanja. Sirovo i slabo kuvano povrće ima najvišu hranljivu vrednost, i najznačajniji je izvor vlakana.
POVRĆE ZA ZDRAVLJE
Konzumiranje povrća pozitivno utiče na rad endokrinih žlezda, na nervni sistem, i što je najbitnije utiče na poboljšanje varenja. Celuloza je bitan i nesvarljiv sastojak biljaka. Značaj celuloze leži u tome što ona utiče na lučenje žlezda za varenje i na prenos sadržine creva. Celuloza vrši dejstvo potiskivača i tako je prolaz hrane kroz creva ubrzan.
Bitno je da dodam, da povrće sadrži od 90 do 95 % vode, pa je lako kvarljiva namirnica. Isto tako, ne treba ni konzumirati stalno jednu istu vrstu povrća, već treba da konzumacija bude raznovrsna.
www.google.com |
Коментари
Постави коментар
Komentar