Moj omiljeni začin - veličanstveni cimet!

Da li ste znali da je cimet jedan od najstarijih začina na svetu? Spominje se čak u starim egipatskim, grčkim i rimskim rukopisima. Iako meni jeste, zbog svog specifičnog ukusa nije baš svima omiljen. Ipak, nadam se da ćete nakon čitanja ovog teksta razmotriti opciju da ga ubacite u vašu svakodnevnu ishranu. Najpre da razjasnimo...nije svaki cimet lekovit. Zapravo, lekoviti cimet se dobija iz vrste Cinnamomum zeylanicum, sa Šri Lanke. To je čuveni cejlonski cimet. Pripada porodici lovora i dobija se iz malog grmolikog drveta.
Odličan je izvor ugljenih hidrata i proteina.
Sadrži vitamine C, B2, B6, takođe i minerale kao što su kalcijum, cink, bakar, mangan. Pozitivno utiče na rad metabolizma, pomaže kod mnogih bolesti kao što su dijabetes, povišen holesterol, gljivične infekcije, pročišćava krvne sudove, smanjuje menstrualne tegobe, ali i poboljšava pamćenje.
Ovaj začin se koristi u raznoraznim receptima ali jedna od mojih najdražih i najzdravijih kombinacija jesu limun, med i cimet u toploj vodi. Osim što ova kombinacija ubrzava metabolizam i pomaže kod bržeg sagorevanja masti u vašem telu, takođe čuva i vaš imunitet. Probajte!

Коментари

Популарни постови са овог блога

Jaja u ishrani

Proleće i povrće!