Jaja u ishrani

                                     pinterest.com
OD ČEGA SE SASTOJE?

Kada je reč o jajima opšte je poznato da su jedna od omiljenih i najbitnijih obroka kod sportista, pa tako i kod mene, jer sadrže visok nivo proteina. Jaje je namirnica velike hranljive vrednosti, prijatnog ukusa, a u pripremanju raznovrsnih jela mnogostruko može da koristi. Ono sadrži sve sastojke neophodne za rast, razvoj i regeneraciju. Jaje se sastoji od ljuske, belanca i žumanca. Belance čini glavni deo jajeta i to 60%, a žumance 30%. Celo jaje sadrži oko 75% vode. Energetska vrednost jajeta uglavnom potiče od masti i belančevina, i to energetska vrednost žumanca više od masti, a energetska vrednost belanceta isključivo od belančevina. Takođe je poznato da belančevine jajeta imaju veću biološku vrednost u odnosu na belančevine mesa i ribe.

IZVOR VITAMINA I MINERALA

Jaja predstavljaju značajan izvor minerala i vitamina kao što su: vitamini A i D, gvožđe, fosfor, kalcijum, mangan, cink i drugi. Jaja pozitivno utiču na koncentraciju, odlična su za zdravlje kostiju, kose i kože. Isto tako, gvožđe koje jaja sadrže je bitno za sve one koji su skloni anemiji.

KAKO VOLITE DA SPREMATE JAJA?

Jaja možemo jesti u raznim oblicima: kuvana, jaja na oko, kao omlet ili kao kajganu, ali najzdravija i najlakše svarljiva su kuvana jaja. Zašto? Zato što jajima koja se prže i spremaju u kombinaciji sa uljem treba dosta duže vremena da se svare. Tako da, ako već spremate pržena jaja koristite palmino ili maslinovo ulje, jer su zdravija od biljnog ulja.

HOLESTEROL?

Kao što ni u čemu ne treba preterivati, tako ne treba ni u ovom slučaju. Postoje razne diskusije i istraživanja na temu da li jaja povećavaju holesterol. Kada se unese mnogo holesterola jetra automatski izbaci manje holesterola u krvotok i tako nivo holesterola ostaje uvek isti ili ne raste mnogo. Jedno jaje sadrži oko 470 mg holesterola ali isto tako sadrži i lecitin, koji suzbija dejstvo holesterola. Ako se jaja, recimo, jedu sa povrćem, ono usporava apsorpciju holesterola.

Dakle...jedite ih, uživajte ali ne preterujte.

Коментари

Популарни постови са овог блога

Moj omiljeni začin - veličanstveni cimet!

Proleće i povrće!